AMASYA ADLİYESİNDE PTT MEMURLARINA TEBLİGAT KANUNU EĞİTİMİ
Amasya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Hâkim ve Cumhuriyet Savcılarınında katılımıyla İcra Müdürlüğü tarafından PTT tebligat dağıtım personeline yönelik olarak Tebligat Hukuku ve Uygulaması Bilgilendirme semineri düzenlendi.
Programa Amasya Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Kocaman, Hâkim Hümeyra Yanık, Cumhuriyet Savcısı Ersin Ünlü, Amasya PTT Başmüdürü Dursun Töngüş, Amasya İcra Müdürü Engin Ağca, Amasya Denetimli Serbestlik Müdürü Bekir Türkmen, Adliyede görevli Yazı İşleri Müdürleri, PTT idarecileri ve tebligat dağıtım memurları ile adliye çalışanları katıldı.
Amasya Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Kocaman yapmış olduğu konuşmada Tebliğ işlemi anayasal bir hak olan savunma hakkının başlangıcıdır. Tebligatın yasanın öngördüğü şekilde yapılması, hukuki süreçlerin düzgün işlemesi, tarafların yasal haklarının korunması ve bu hakların tam olarak kullanılması açısından elzemdir. Bu nedenle hayati öneme sahip olan tebligat sürecinin titizlikle yönetilmesi gerekir.
Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Kocaman Yargı reformu stratejisi belgesinde de yer alan Yargı sisteminin sağlıklı ve hızlı çalışabilmesi için tebligatın usulüne uygun olarak yapılmasının önemine ve Sıfır kadastro davası projesine dikkat çekti.
Tebligat kurumunun temelinde adil yargılanma hakkı ve hukuki dinlenilme hakkı yer almaktadır. Adil yargılanmanın önemli bir başlığını oluşturan ve Adalet Bakanlığımızca yayınlanan 2025-2029 Yargı reformu stratejisi belgesinde de yer alan yargılamaların makul sürede bitirilmesi, yargılama ve soruşturma sürelerinin kısaltılması, Yargı sisteminin sağlıklı ve hızlı çalışabilmesi için tebligatın usulüne uygun olarak yapılması önemlidir.
Adalet Bakanlığımızın Sıfır kadastro davası projesi vardır. Kadastro davalarının bir kısmının yarım asrı aşkın bir süredir devam etmesinin en önemli sebeplerinden birisi tebligat sürecinde yaşanılan eksikliklerden kaynaklanmaktadır. Hukuki süreçlerin doğru bir şekilde işlemesi doğru tebligatın yapılmasıyla mümkündür. Adli tebligatın yapılmasında önemli bir rol üstleniyorsunuz. Sizlerden isteğimiz Adli merciler ile ilgililer arasında köprü vazifesi gören tebligatın, usulüne uygun olarak yapılmasıdır dedi.
Daha sonra Hâkim Hümeyra Yanık, Cumhuriyet Savcısı Ersin Ünlü, İcra Müdürü Engin Ağca ve İcra Müdür Yardımcısı Emrah Kuş tarafından Tebligat kanunu ve uygulamasına yönelik olarak kanun, yönetmelik ve yargı kararlarından oluşan sunumlar yapıldı. Tebligatın usulüne uygun olarak doğru bir şekilde yapılmasına dikkat çekilen seminer, katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ve dikkatle takip edildi.
Seminer, PTT memurlarının sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.